miércoles, 7 de enero de 2015

Entrada Final: El Joc de les Matemàtiques

       

Una vegada realitzada una entrada per a cada tema del qual hem après a classe la seva part més didàctica, només queda fer una petita reflexió final.

L'etapa d'infantil és un moment on el desenvolupament cognitiu és molt gran i per tant és important estimular-lo i ajudar que els infants construeixin unes bases que els hi puguin ajudar al llarg de tot el procés posterior. Amb les matemàtiques, no és per a menys, els nombres els envolten des del primer moment i no és estrany que sentin interès per aquests. Partint d'aquesta motivació intrínseca, tenim molt guanyat per fer del temps de matemàtiques un joc on descobrir a poc a poc formes, adicions, classificacions, seriacions, quantitats, etc.

 Alguns detalls importants a destacar són:
  • El fet que tot i que hem explicat els temes per separat, a l'hora de realitzar activitats i jocs tot pot arribar a estar relacionat (mesura, nombres, geometria, etc.).
  • Verbalitzar i donar nom a allò anem fent és important i també que els infants ho facin sobre allò que ells mateixos fan els ajuda a entendre i conceptualitzar.
  • Les activitats que proposem han de ser motivadores, variades, contextualitzades i adaptades al nivell dels infants.
  • El primer pas a fer per aprendre algun concepte (abans de fer fitxes, dibuixos, etc.) és el fet de manipular, experimentar.
  • S'han de respectar els diferents ritmes dels alumnes.
  • És important presentar les matemàtiques com un joc.

Per finalitzar, deixo algunes fotografies fetes com a exemples de jocs de taula per a infants (entre la gran varietat que existeix) i algunes pàgines on trobar una gran varietat de jocs lògics:  


No hay comentarios:

Publicar un comentario